Alimentul vedetă al verii- dovlecelul

Vara, pe langa temeperaturi ridicate vine cu multe beneficii nutritionale: o gama larga de legume si fructe de care trebuie sa beneficiem la maxim. Mancate crude sau preparate sanatos, nu fac decat sa ne aduca multe satisfactii din punct de vedere al gustului si sanatatii.

Dovlecelul este unul dintre alimentele vedeta al verii de care ar trebui sa profitam la maxim:

  1. Este un aliment cu foarte putine calorii.

Doar 17 calorii/100 gr. Este unul dintre alimente care nu ar trebui sa lipseasca daca ai ca obiectiv scaderea in gretautate. Cu dovlecel poti inlocui alte alimente bogate in calorii ( de ex, cartoful) si poti obtine gradul de satietate si poate, de ce nu o mai larga gama de nutrienti.

  1. Coaja sa este o bogata sursa de fibre;

Nu curate dovlecelul de coaja! Alege-l pe cel potrivit, spala-l bine inainte de preparare si consuma-l intreg, ca atare. Poti inlocui cu success si in mod placut pastele calorice cu pastele din coaja de dovlecel. Coaja te ajuta sa pastrezi si majoritatea elementelor nutritive in dieta ta.

  1. Contine o cantitate mai mare de potasiu decat banana

Potasiul este un electrolit intracelular benefic pentru inima care ajuta la scaderea si/sau mentierea in normalitate a tensiunii arteriale, contracarand efectele nefavorabile ale aportului necorespunzator de sodiu.

  1. Nu contine grasimi saturate, cholesterol si au un nivel scazut de sodiu
  2. Contine o cantitate importanta de vitamina C

Vitamina C este o o substanta solubila cu rol antioxidant ce ajuta la sanatatea celulara, la sinteza colesterolului si la pastrarea sanatatii articulare. O cana de felii de dovlecel asigura 24% din necesarul  zilnic de vitamina C in cazul barbatilor si de 24% din necesarul zilnic al unei femei.

  1. Importanta sursa de magneziu.

Asemena vitaminei C, magneziul este un mineral cu rol antioxidativ ce ajuta la producerea de colagen, mentinand sanatatea articulara

  1. Majoritatea elementelor antioxidante se regasesc in coaja si semintele dovlecelului.

Un motiv in plus sa folism coaja sa.

  1. Dovlecelul este un fruct.

Asemenea tuturor fructelor este o sursa de vitamina A.

  1. Marimea ideala este data de cei mici-mijlocii.

Cei mai gustosi dovlecei cu cel mai ridicat grad nutritive cantitativ si calitativ sunt dovleceii mici-mijlocii. Trebuie sa fie tari si nepatati. Acasa, depoziteaza-I in pungi si pastreaza-I maxim 2-3 zile in frigider. Se spala exact inainte de preparare.

 

Dovlecelul iti ofera pe langa beneficiile nutrionale si un gust placut si o varietate mare de modalitati de preparare: sotat, la cuptor, crud. Rondelele la cuptor sunt un snack perfect.

Alege gustos! Alege sanatos!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alege un stil de viata sanatos!

Scapa acum de kilogramele in plus!

Începe acum!