Antrenează-ți creierul să aleagă o alimentație sănătoasă

Antrenează-ți creierul să aleagă o alimentație sănătoasă

Cu toții știm cât este de dificil să spui nu unei porții de junk food. Cartofii prăjiți, chipsurile, prăjiturile, fursecurile, burgerii, pizza ne sfidează în supermarket în timp ce gândul la o salată se îndepărtează de noi din ce în ce mai mult. Însă nu doar gustul lor delicios este singurul motiv pentru care preferăm să mâncăm lucruri nesănătoase.

Expunerea la mâncarea din categoria “junk food” pentru o  perioadă prelungită de timp cauzează o accentuare a sistemului de recompensă din creier, ceea ce ne face să alegem mai degrabă o budincă de ciocolată în locul unui măr.

Un studiu recent, publicat în Nutrition & Diabetes (Nutriție & Diabet), sugerează că ar fi posibil să ne antrenăm creierul să prefere mâncare sănătoasă în locul celei dăunătoare, lucru ce poate duce la reducerea semnificativă a  puterii pe care o au produsele fast food asupra noastră.

Este bine cunoscut faptul că obezitatea este asociată cu o funcționare anormală a circuitului de recompensă din creier, însă de curând s-a demonstrat că acest proces poate fi controlat și inversat. Cercetătorii Universității Tufts din America au studiat comportamentul a 13 adulți supraponderali sănătoși. Opt dintre participanți au urmat o cură de slăbire personalizată, în timp ce restul de cinci participanți au intrat într-un grup de control și au fost puși pe o listă de așteptare.

Primul grup a primit meniuri cu porții controlate, sugestii de rețete și planuri nutriționale bine stabilite. Rețetele au fost create special să reducă foamea, să ofere energie 25% din proteine și grăsime și 50% din carbohidrați cu indice glicemic scăzut. Au fost de asemena informați cu privire la ce gustări să aleagă și cum să își distribuie mesele pe zi.

Pentru a observa dacă programul poate altera circuitele neuronale, cercetătorii au supus fiecare participant la un examen tomograf înainte ca aceștia să fie împărțiți aleatoriu în grupuri, și au repetat acest proces din nou șase luni mai târziu. Rezultatele testelor au fost folosite să investigheze activitatea dintr-o regiune a creierului numită “striatum”, zonă foarte importantă în procesele de recompensare.

În momentul în care participanților li s-au arătat imagini cu mâncăruri sănătoase, s-a observat ca aceia din grupul supus la dietă au înregistrat mult mai multă activitate neuronală în zonele responsabile cu sistemul de recompensare din creier față de grupul de control. Un efect invers s-a înregistrat în cazul în care acelorași persoane li s-au arătat imagini cu mâncare nesănătoasă. Acest lucru sugerează simplul fapt că participanții au trăit o exacerbare a mecanismelor de recompensa și bucurie la  vederea alimentelor cu un număr redus de calorii.

“Acea cură de slăbire a fost special creată să schimbe felul în care oamenii reacționează la diferite mâncăruri, iar studiul arată că aceia care au luat parte la program au înregistrat o dorință crescută pentru alimente sănătoase și o preferință scăzută pentru junk food. Aceste efecte au un rol crucial în cazul unui control sustenabil al greutății,” a declarat Sai Krupa Das într-un comunicat de presă. “Din câte cunoaștem până în prezent, acest studiu este prima demonstrație de acest gen care arată cât de importantă poate fi această schimbare.”

Fiind printre primele de acest gen, studiul este unul foarte restrâns, așadar rezultatele sunt destul de slabe la prima vedere. Dietele celor două grupuri au fost foarte diferite, lucru ce poate că a afectat rezultatele. Însă vor avea loc studii mai de amploare în viitor și vor face rezultatele mult mai credibile. [Universitatea Tufts, Nutrition & Diabetes și BBC News].

Toate cele de mai sus ne confirmă încao data faptul că depinde de noi de cum mâncăm și după ce obiceiuri ne ghidăm.

Cristina

Tehnician nutritionist cu pasiune pentru gustos si sanatos.

Lasă un răspuns