De ce esuam in atingerea obiectivelor de remodelare corporala?

De ce esuam in atingerea obiectivelor de remodelare corporala?

Din punct de vedere psihologic, omul se adapteaza si reactioneaza mai bine in fata schimbarilor pe termen scurt, comparativ cu atingerea obiectivelor pe termen lung.  Insa, indiferent de ce tip de obiectiv vorbim, reusim de multe ori sa ne sabotam singuri. Si asta pentru ca este mai usor sa gasim motive care sa ne justifice nereusita decat sa iesim din zona noastra de confort pentru a face schimbarea necesara pentru atingerea obiectivului.

Iata cateva dintre motivele pe care le invocam cu usurinta:

Dam vina pe altii.

Este o singura persoana responsabila pentru calitatea vietii pe care o traiesti. Aceea persoana esti TU. Suntem rezultatul propriilor actiuni. Noi suntem cei ce putem decide ce traiectorie vor lua propriilor noastre decizii.

Putem schimba rezultatul a ceea ce suntem azi. Trebuie doar sa ne asumam responsabilitatea 100%, sa nu ne mai plangem, sa nu mai dam vina pe altii. Daca vom alege aceasta abordare, nu vom face decat sa acumulam frustrari iar rezultatul final va ramane neschimbat.

Trebuie sa privim adevarata problema: noi insine. Noi suntem cei care am creat conditiile actuale nefavorabile noua, noi le putem desfinta, noi le putem recrea.

FA CEVA! IA ATITUDINE! NU MAI FI O VICTIMA!

Scuze si iar scuze

Asa cum este atat de usor sa dam vina pe altii, la fel de usor este sa gasim scuze:

 • Nu am timp
 • Am copii
 • Mananca mereu in jurul meu si sunt tentat
 • Stresul e de vina
 • M-am plictisit
 • Etc

Toate acestea nu fac decat sa ne paralizeze si sa ne incetineasca si chiar opreasca drumul catre atingerea obiectivelor. Toti ne aflam intr-una sau mai multe dintre situatiile de mai sus. Doar ca unii dintre noi gasim solutii altii ne lamentam si gasim justificari. Este decizia noastra ce alegem, dar daca alegem scuzele ca justificare pentru rezultatul actual a ceea ce suntem, atunci trebuie sa ne si asumam, nu sa ne plangem. Inseamna ca inca nu suntem pregatiti sa facem schimbarea. Cand vom fi, vom gasi solutiile.

CAUTA IN INTERIORUL TAU SOLUTIA, NU MAI CAUTA IN AFARA TA SCUZA!

Aceste situatii sunt generate si de urmatoarele:

Lipsa unui obiectiv clar, bine definit si a unei intentii reale

Vreau sa arat si eu ca acea vedeta, sau vreau sa arat si eu ca antrenorul meu, vreau si eu sa fiu atat de slaba. Acestea pot fi obietive reale daca facem toate acele demersuri necesare  si aveam aceleasi conditii existentiale ca persoanele cu care dorim sa semanam.

Dar acestea devin ireale daca noi apelam la cu totul alte resurse, actiuni pentru atingerea acelui obiectiv.  Este sanatos, atat mental cat si fizic sa ne stabilim niste obiective reale care sa ne faca sa ne simtim bine cu noi si care sa poate fi atinse tinand cont de stilul nostru de viata. Pentru ca una este viata antrenorului meu care isi petrece intreaga zi in sala de sport si alta e viata mea care stau 8 ore pe zi la birou,  pe scaun.

FII REALIST! Alege potrivit si nu vei fi dezamagit!

Focusul doar asupra obiectivului final

Invata sa te motivezi singur! Si poti face asta cu usurinta facandu-ti un plan de atingere a oboctivului final prin parcurgerea mai multor etape si indeplinirea unor obiective mai mici dar importante pentru realizarea obiectivului final.

De exemplu, obiectivul tau final este sa slabesti 20 kg. Daca doar pe acesta il  vei urmari, de fiecare data cand te vei cantari si vei vedea o alta cifra te vei gandi cat mai ai pana la atingerea lui si cate mai ai de facut. Iti recomand sa-ti stabilesti obiective pe termen scurt care te vor ajuta si te vor motiva. Spune-ti ca pentru saptamana urmatoare  iti doresti sa slabesti 2 cm in talie, urmatoarea saptamana sa poti intra in blugii pe care ii purtai acum 2 luni, saptamana urmatoare sa poti purta bluza de acum 1 an si asa mai departe. Nu-ti stabili un numar. Stabileste-ti o intentie reala care poate fi atinsa curand.  Poate nici nu-ti vei mai dori acele – 20 kg. poate vei dori doar sa-ti placa de tine si sa te simti bine cu tine, sa fii sanatoas cu un stil de viata sanatos. Este suficient daca acestea sunt lucrurile importante pentru tine.

Lipsa rezultatelor imediate

De aceea ti-am recomandat mai devreme sa-ti stabilesti obiective mici pentru a ajunge la obectivul final. Pentru ca demotivarea opreste, in timp ce motivarea te face sa inaintezi si iti faciliteaza gasirea resurselor necesare sa mergi mai departe.

Nu esti pregatit pentru schimbare

Vrem, putem dar nu o facem. O situatie des intalnita. Orice  as spune eu sau oricine altcineva nu te va face sa iei o decizie de schimbare sau sa-ti creezi un plan de actiune pentru un obiectiv dezirabil. Atata timp cat toate cele de mai sus vor aparea si vor fi scuze in viata ta, inseamna ca nu esti pregatit de schimbare, de actiune. Cand vei fi, vei sti. Vei indeparta toate obstacolele si vei gasi toate mijloacele necesare pentru a-ti indeplini dorinta.

Cand :

 • Iti vei seta corespunzator prioritatile (nu renunti la tine gasind o scuza ca trebuie sa ai grija de altii)
 • Iti vei organiza corespunzator timpul (poti face miscare integrand aceasta activitate in timpul petrecut cu familia; puteti merge in parc impreuna cu biciclete si role, puteti merge la tenis impreuna sau la inot. Poti gati impreuna cu familia, etc)
 • Vei actiona efectiv si nu vei mai astepta inceputul de saptamana sau inceputul unei noi zi ca sa iti demarezi proiectul
 • Vei fi determinat si nu vei mai ceda tentatiilor din jur
 • Nu vei renunta la cel mai mic esec temporar
 • Te vei recompensa culinar doar atunci cand vei merita si/sau limitat si nu constant, si nu iti vei mai spune mereu ca nu vei mai repeta greseala si ca iti vei respecta planul,

abia atunci vei reusi, abia atunci vei fi pregatit de schimbare si de tot ce presupune ea.

Alegerea iti apartine! Tu controlezi situatia!

 

Ia-ti un partener care sa te sustina in urmarea planului si in atingerea obictivelor si fii ceea ce vrei sa fi! Nu e usor! Daca ar fi poate nu ti-ai mai dori!

Dar tu controlezi totul! Asuma-ti si aplica! Actioneaza!

Lasă un răspuns