Importanta probioticelor

Importanta probioticelor

Daca am putea sa ne privim la nivel microscopic, am vedea ca suntem “invadati” de bacterii: pe piele, in interiorul organismului, la nivelul cavitatii bucale, pe suprafata dintilor.  Wow, nu e ai zice ca este o imaginea prea placuta, nu? Adica vorbim despre bacterii, nu? Cand auzim acest cuvant il asociem in mod automat cu ceva rau, dizgratios.

Vestea buna este ca avem mai multe bacterii bune decat rele!!!! Corpul nostru este adapost pentru peste 100 triloane de bacterii bune cu tulpini diferite- intre 7000-9000. Nu numai ca sunt bacterii bune, dar sunt bacterii esentiale pentru: sustinerea sistemului imunitar, reducerea inflamatiei cronice si deci preventia aparitiei diverselor boli, absorbtia de nutrienti, digestia corespunzatoare, sinteza neurotransmitatorilor cheie si a altor compusi; deci sanatatea si functionarea corespunzatoare generala a organismului.  Aceste microorganisme se regasesc la nivelul pielii, tractului uro-genital, cailor respiratorii superioare, cavitatii bucale si, in mare masura, la nivel intestinal.

Articolul de fata va face referire la bacteriile bune de la nivelul instestinului- subtire si gros. Corpul tau contine aproximativ acelasi numar de bacterii vii intestinale precum celulele pentru restul corpului. Deci, nu este de mirare ca intestinal tau este atat de important pentru sanatatea ta.

Centru National pentru Sanatate Complementara si Integrativa (NCCIH) numeste probiotice “microorganisme vii (in majoritatea cazurilor, bacterii) care sunt similare cu microorganismele benefice gasite in intestinul uman” care ajuta la functioarea corecta a organismului.

Inca de la nastere, bebelusul este “polinizat” cu bacteriile mamei (in timpul nasterii naturale), eveniment ce genereaza un lant de actiuni in tractul gastrointestinal al acestuia, incepand propria productie de bacterii bune.

De-a lungul anilor, oamenii au beneficiat de un numar considerabil de probiotice ce proveneau de la consumul alimentelor proaspete dintr-un sol bun, de calitatea precum si fermentarea alimentelor. Astazi, din cauza modalitatilor de refrigerare si a practicelor agricole necorespunzatoare, alimentele contin foarte putine sau nu contin deloc probiotice. Dimpotriva, multe dintre acestea sunt “imbibate” cu antibiotice care distrug oragnismele vii bune din organismul nostru.

Pentru a putea intelege cum actioneaza probioticele la nivel gastrointestinal, trebuie sa intelegem ce se intampla la nivelul intestinului (subtire si gros). Acesta se ocupa de:

  • extractia energiei din alimentele ingerate in urma finalizarii procesului de digestie
  • absorbtia micro si macronutrientilor
  • indepartarea “deseurilor” ramase in urma procesului de digestie.

Studiile si analizele realizate in ultimii 20 ani au evidentiat importanta microbiomului intestinal (bacterii, virusi, ciupeci-fungi) pentru sanatatea noastra, dar inca sunt multe semne de intrebare. De-a lungul anilor s-a observat legatura dintre dezechilibrul microbiomului intestinal si boli precum: diabet, obezitatea, boli cardiovasculare, anxietate, depresie, boli neurologice, dermatita atopica.

Este uimitoare legatura dintre sanatatea ta intestinala si minte; functionalitatea intestinului influenteaza starile tale emotionale, depresia, anxietatea si chiar apetitul.

Asadar, tinand cont de toate aceste legaturi si influente, ar trebui sa ne preocupam activ de sanatatea intestinala.

Dar cum putem face asta?

Ai grija de alimentatia ta!

Introdu in rutina zilnica alimente probiotice : fermentate, acre, fibre insolubile, pentru a putea optimiza sanatatea intestinului. Aceste alimente probiotic ar trebui sa nu contina zahar adaugat, conservanti si sa fie foarte procesate pentru a putea avea efectul scontat. Deci ce putem manca?

  • iaurt probiotic
  • kefir
  • branzeturi fermentate
  • legume
  • fructe
  • cartofi
  • cereale integrale
  • leguminoase
  • muraturi in saramura
  • kimchi (muraturi japoneze)
  • kombucha
  • natto (boabe soia fermentate)
  • tempeh
  • supa miso

Elimina din alimentatie sau macar redu la minim alimentele care pot dezechilibra flora ta bacteriana buna: painea alba, pastele din faina alba, orezul alb, zaharul, indulcitorii artificiali.

De asemenea, microflora umana are nevoie sa fie hranita  si acest lucru se realizeaza printr-un aport de alimentele ce pot juca acest rol de hrana (aici vom regasi  si fibrele solubile) – prebioticele: seminte de chia, seminte de dovleac, seminte de canepa, seminte de in turmeric, ghimbir, astragalus, ashwagandha, etc

Alege surse bio, cat mai sanatoase si de incredere pentru a beneficia de calitatea alimentelor la capacitate maxima!

Utilizand cel putin o portie din aceste alimente alaturi de o alimentatie echilibrata, gatita corect si sanatos, obtinuta din surse sigura, de calitate, neprocesate, fara excese alimentare, putem asigura si intretine o microflora bacteriana echilibrata care sa ne tina departe de afectiuni si dezechilibre.

Beneficiaza de un somn cantitativ si calitativ!

Si flora ta bacteriana beneficiaza de un ciclu circadian si are nevoie ca tu sa ai parte de un somn de calitate. Vom dezbate intr-un alt articol si acest subiect referitor la somn.

Ai grija la consumul de antibiotice!

Abuzul folosirii acestora sau utilizarea necoresunzatoare contribuie la moartea bacteriilor bune si favorizeaza aparitia bacteriilor rele.

Managementul stresului!

Efectele ce apar in cazul stresului cronic sunt similare cu cele prezentate in cazul consumului necorespunzator de antibiotice. Stresul nu poate fi eliminat din viata noastra. Dar il putem reduce si putem iesi din starea de cronicitate. Fiecare trebuie sa-si gaseasca resursele interioare si sa apeleze la modalitati care sa i se potriveasca: meditatie, dans, muzica, intalnire cu prietenii, un pahar de vin seara, o baie relaxanta, exercitii de respiratie, etc

Aportul unui supliment probiotic.

Asa cum am vazut sunt specii diferite de bacterii, mult prea multe si de aceea trebuie ca acest suplimint sa fie ales in urma consultului cu un specialist pentru obtinerea celor mai bune rezultate si evitarea reactiilor adverse.

Suplimentele cu probiotice sunt considerate in general sigure dar pot exista anumite conditii care favorizeaza aparitia afectelor negative mai ales cand ai un sistem imunitar scazut sau diverse tipuri de cancer.

Un astfel de supliment  este recomandat sa aiba intre 5 si 10 bilioane de culturi zilnic pentru copii si intre 10 si 20 bilioane zilnic pentru adulti. Evident, functie de recomandari, acest dozaj este personalizat  fiecarei persone

Este recomandat ca adiministrarea sa se faca dimineata, pe stomacul gol, inaintea mesei cu 15-30 minute, pentru a asigura ajungerea imedita si sigura in colon, evitand amestecarea cu eventualele alimente in stomac.

Surse:

  1. https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002533
  2. https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know
  3. https://draxe.com/nutrition/probiotics-benefits-foods-supplements/?utm_campaign=link-in-bio&utm_medium=social&utm_source=instagram&utm_content=ancientnutrition
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508504001520
  5. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/comparative-effects-of-six-probiotic-strains-on-immune-function-in-vitro/A48258FC18843CF4FA912E30B0E38EC7
  6. https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/BM2013.0040
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319016413000819
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500982/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22529959
  10. https://www.aafp.org/afp/2017/0801/p170.html
  11. https://www.aafp.org/afp/2017/0801/p170-s1.html
  12. https://www.bbc.com/news/health-45434753
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367209/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641835/

Lasă un răspuns